Rosé a volonté????

Paniek bij de roséminnende wijnliefhebber. Er zou dit jaar een tekort zijn aan rosé! In een van mijn vorige blogs over het wijnjaar 2017 kon je al lezen dat er door vriesweer in april een mindere opbrengst zal zijn. Roséwijn zijn wijnen die jong gedronken worden. De meeste die we momenteel drinken zijn ook niet ouder dan 2 jaar. Rosé … Lees meer

Hoe herken ik een Franse kwaliteitswijn?

Le vin, c’est La France! Ook al produceert Frankrijk al lang niet meer het grootste aantal liter wijn ter wereld, toch wordt onze Zuiderbuur nog steeds beschouwd als hét moederland van de kwaliteitswijnen. Geschriften uit 1816 wezen toen al op een wijnproductie van maar liefst 30 miljoen hectoliter. In de afgelopen 200 jaar sloegen de Franse wijnboeren erin dit te … Lees meer

Waarom krijg ik hoofdpijn na het drinken van wijn?

Sulfiet is de boosdoener! Wijn kan (bijna) niet gemaakt worden zonder toevoeging van sulfiet. Bij de natuurlijke gisting komen reeds natuurlijke sulfieten vrij. Er bestaan een paar uitzonderingen binnen de bio wijnteelt die het risico nemen om niets toe te voegen. Sulfiet wordt toegevoegd om wijn te stabiliseren en tegen oxidatie te beschermen. De hoeveelheid sulfiet is echter cruciaal! Een … Lees meer