Is alcoholvrije wijn wel wijn?

We hebben onlangs de pakketten van kistjewijn wat uitgebreid en van de gelegenheid gebruik gemaakt om 2 alcoholvrije pakketten de introduceren.  Alcoholvrij is in opgang en verliest zijn onpopulaire imago. Denk daarbij niet enkel aan de BOB-campagne maar ook aan een zwangerschap en antibiotica waardoor je voor een langere periode geen alcohol mag consumeren. Water en cola gaat snel vervelen en een verfijnd alternatief is dan meer dan welkom.

Er zijn al zeer goede mocktails te verkrijgen op restaurant maar dat thuis klaar maken is voor velen iets te veel rompslomp. Wij hebben een paar leuke alternatieven in het gamma waarvan nu reeds enkele in het gamma zitten. De alternatieven voor gin zijn op basis van plantenextracten. Ze zijn ook suiker en glutenvrij. Zuiver zijn ze zeer moeilijk te degusteren maar in combinatie met de juiste tonic is een zeer verfijnd alternatief voor alcohol. 

Hoe maakt men nu alcoholvrije wijn. Er zijn verschillende methodes maar de meest gangbare is verdamping. Bij de andere optie, omgekeerde osmose, een soort wegfilteren van alcohol verdwijnt ook vrij veel smaak. 

Er wordt eerst een klassieke wijn gemaakt en deze wordt en een groot inox vat onder vacuüm verwarmd tot 28°. Door het permanent walsen en het vacuüm verdampt de alcohol op deze zeer lage temperatuur. Op deze manier kan bijna alle alcohol uit de wijn gedistilleerd worden. Er kan nog een zeer minuscule hoeveelheid restalcohol over blijven, vergelijkbaar met het alcoholgehalte die spontaan ontstaat bij veel vruchtensappen (Ja het is geen fabel dat er soms alcohol in je fruitsapje zit). Voor de calorietellels is er nog een leuk bijkomend effect. Het eindresultaat telt 50 tot 60% calorieën minder dan de ‘normale’ wijn.