Waarom krijg ik hoofdpijn na het drinken van wijn?

Sulfiet is de boosdoener! Wijn kan (bijna) niet gemaakt worden zonder toevoeging van sulfiet. Bij de natuurlijke gisting komen reeds natuurlijke sulfieten vrij. Er bestaan een paar uitzonderingen binnen de bio wijnteelt die het risico nemen om niets toe te voegen. Sulfiet wordt toegevoegd om wijn te stabiliseren en tegen oxidatie te beschermen. De hoeveelheid sulfiet is echter cruciaal! Een … Lees meer

Wat voor een wijnjaar wordt 2017?

Het was warm deze zomer, mooi weer is toch goed voor de wijn…. Dat klopt voor een groot stuk, maar je moet rekening houden met de volledige cyclus, van bloem tot druif. 2017 begon excellent goed maar doorheen Frankrijk is er schade geweest door 2 nachten vorst in april die in bepaalde wijngaarden 30 tot 50% rendementsverlies veroorzaakt hebben door … Lees meer

Hoe lang bestaat wijn eigenlijk al?

Wijn is (na water ;-)) één van de oudste gekende dranken. Er zijn in de Kaukasus resten van wijngaarden teruggevonden die tot 7000 teruggaan. Men gaat ervan uit dat de ontdekking per ongeluk gekomen is doordat (vergeten) druiven zijn gegist in een kuip. De eerste wijnen werden in zakken van dierenhuiden bewaard. Het is pas rond 3000 voor Christus dat … Lees meer