Sulfiet is de boosdoener!
Wijn kan (bijna) niet gemaakt worden zonder toevoeging van sulfiet. Bij de natuurlijke gisting komen reeds natuurlijke sulfieten vrij. Er bestaan een paar uitzonderingen binnen de bio wijnteelt die het risico nemen om niets toe te voegen. Sulfiet wordt toegevoegd om wijn te stabiliseren en tegen oxidatie te beschermen.
De hoeveelheid sulfiet is echter cruciaal! Een domein die alles binnenshuis doet (persen en vinifiëren) heeft voldoende met een minieme toevoeging.
Het probleem ligt meestal bij het transporteren van bulkwijnen. Négociants, en bottelaars kopen grotere volumes en overschotten op bij de verschillende eigenaars. Om het transport in de tankwagens goed te laten verlopen is een hogere toevoeging van sulfiet noodzakelijk.
Sinds 2005 is vanaf 10mg/L de vermelding ‘bevat sulfieten’ verplicht. Hierdoor staat dit label op 99% van de wijnen. Bulkwijn kan tot 210mg/L bevatten (21x het minimum!!!!!) Er is 2 jaar gelobbyd rond deze vermelding. Door de hoeveelheid sulfiet niet te vermelden is het een quasi nutteloze regel geworden. En daar sta je met je hoofdpijn ????
Van welke wijnen kan je probleemloos genieten?
Kies voor de mise en domaine / château! Iedere wijnboer kan idd nog individueel beslissen maar door het ter plaatse te verwerken hebben deze producenten de hoge sulfietgehaltes niet nodig. De wijnen in onze kistjes wijn werden met oog hiervoor geselecteerd.
Ps. Hoofdpijn van veel alcohol ligt niet meer aan het sulfiet. Enkel veel water en een pijnstiller helpen in dat geval ????