Hoe herken ik een Franse kwaliteitswijn?

Joeri Beelprez

Joeri Beelprez

ùtvinder van kistjewin.be
Sommelier sinds 1999
Mjèr dan 20 joar importateur van win

Kistjewijn.be: Franse wijnen

Le vin, c’est La France! Ook al produceert Frankrijk al lang niet meer het grootste aantal liter wijn ter wereld, toch wordt onze Zuiderbuur nog steeds beschouwd als hét moederland van de kwaliteitswijnen. Geschriften uit 1816 wezen toen al op een wijnproductie van maar liefst 30 miljoen hectoliter. In de afgelopen 200 jaar sloegen de Franse wijnboeren erin dit te verdubbelen. Geen wonder dus dat de Franse wijnen nog steeds als dé referenties ter wereld worden gezien!

Kwaliteit boven kwantiteit

De Franse wijncultuur kende reeds bij zijn start kwaliteitsverschillen tussen de verschillende terroirs. Liefhebbers van Franse wijnen wisten al snel waar de beste creaties tot stand kwamen, al bestond toen nog geen classificatiesysteem dat dit werkelijk bevestigde. Onzekere jaren getekend door economische crisissen zorgden voor een mentaliteitswijziging bij het volk. De kwaliteit kreeg voorrang op de kwantiteit. En dus volgde de introductie van het kwaliteitsklassement dat op vandaag nog steeds gebruikt wordt.

AOC kwaliteitslabel

De wijnboeren die grote inspanningen leveren voor hun kwaliteit worden op vandaag nog steeds beloond met het AOC kwaliteitslabel of Appellation d’Origine Controlée. Het label wordt niet alleen toegekend op basis van smaak, maar ook volgens het productiegebied, het aantal geplante wijnstokken, het alcoholgehalte,… Ben je dus op zoek naar een goede fles Franse wijn? Kijk dan zeker of je het AOC kwaliteitslabel op de fles terugvindt. Je vindt er meteen ook de herkomst van het wijntje Vb. Appellation Bordeaux Contrôlée.

Het Franse wijngebied kent nog heel wat andere classificaties, die variëren van streek tot streek. Zo vinden we in de Bordeaux streek de Premier Cru classificatie terug, wat dan weer niet het geval is in de Alsace. Op het eerste zicht misschien wat verwarrend, maar ik maak je graag wegwijs in twee van mijn favoriete Franse wijnstreken.

Bordeaux

Deze streek is zonder twijfel één van de meest bekende en oudste wijngebieden van Frankrijk. Geschriften vertellen ons dat de Romeinse consul Ausonius reeds in de 4e eeuw eigenaar was van een wijngaard in dit Zuid-Westelijk deel van Frankrijk. De vruchtbare terroirs groeiden er uit tot de wereldberoemdste wijnchâteaux, die vooral gevestigd zijn in de Médoc, Graves, St. Emilion en Pomerol.

De Bordeauxstreek staat vooral bekend voor zijn sterke, intense rode wijnen. De vruchtbare bodem en het gunstige klimaat spelen hier een erg grote rol in en zorgen ervoor dat de druiven erg goede resultaten leveren. De drie grootste druivenrassen in de Bordeaux streek zijn Carbernet Sauvignon, Merlot en Carbernet Franc. Ben je op zoek naar een stevige wijn met veel tanines? Probeer dan eens een Cabernet Sauvignon. Heb je liever een soepele of elegante wijn? Dan raad ik je eerder een Cabernet Franc of Merlotdruif aan. Meestal zijn de Bordeauxwijnen echter een mengeling van de verschillende druivenrassen, wat ze zeer evenwichtig maken.

Goesting gekregen om een flesje Bordeaux wijn te kraken? Ik prijs je graag deze drie kistjes wijn aan!

Ook binnen de Bordeauxstreek onderscheiden we verschillende appelaties die ons meer vertellen over de kwaliteit van de wijnen. Binnen die tientallen appelaties hebben we een 4-tal zogenaamde basisproducten. Eerst en vooral de Bordeaux en de Bordeaux Supérieur die jaarlijks goed zijn voor zo’n 1.200.000 hectoliter lichte, gebalanceerde rode wijn. Daarnaast zijn er ook de Bordeaux Rosé en de Crèmant de Bordeaux, een licht mousserende wijn. De meest bekende appelaties zijn vooral op basis van locatie. Denk maar aan Médoc, Pauillac en Saint-Estephe.

Alsace

Ondanks het feit dat de Alsace als een Noordelijke wijnstreek wordt beschouwd, kunnen de temperaturen er ’s zomers oplopen tot boven de 30°C en ligt het aantal zonuren er boven het gemiddelde. De Vogezen zorgen er bovendien voor dat de regio beschermd wordt tegen Atlantische storingen uit het Westen. De Alsace is bijgevolg één van de wijngebieden met het minste neerslag per jaar. De regio was jarenlang de inzet van een strijd tussen Frankrijk en Duitsland. De namen van de dorpen, maar ook van de wijnen en het druivenras Gewurtztraminer brengen ons terug naar dit stukje geschiedenis.

De terroirs in de Alsace brengen vooral stille, witte wijnen voort. Vaak zijn die wijnen genoemd naar de druif waaruit ze vervaardigd werden, wat het lezen van het etiket natuurlijk een stuk gemakkelijker maakt. Volgens de reglementering mogen alleen de zogenaamde edele druiven gebruikt worden in de Grand cru’s uit deze regio. Hiermee bedoelen we de Gewurtztraminer, Pinot Gris, Riesling en Muscat. Andere druivenrassen die we in deze streek terug vinden zijn de Pinot Noir, Pinot Blanc en Sylvaner.

Officieel onderscheiden we binnen de Alsace drie appelaties. De basisappelatie, zijnde de Alsace mag er geproduceerd worden op 100 hectoliter per hectare en samengesteld worden uit eender welk type druif. Naast de Alsace Grand Cru, hebben we ook de schuimende Crèmant d’Alsace.

Ook uit deze streek kan ik een van onze kistjes wijn aanraden. Een echt pareltje!

A votre santé!

Andere blogposts

Kistjewijn.be: Rosé wijn

Rosé à volonté????

Paniek bij de roséminnende wijnliefhebber. Er zou dit jaar een tekort zijn aan rosé! In een van mijn vorige blogs

Veelgestelde vragen

Zit je met een vraag over wijn in het algemeen of Kistjewijn.be in het bijzonder? Bezoek onze rubriek “Veelgestelde vragen”. Veel kans dat je daar het antwoord al vindt!

logo kistjewijn

Waarschuwing

Kistjewijn.be bevat informatie over alcoholhoudende dranken en is bedoeld voor volwassenen.

Gelieve daarom uw leeftijd te bevestigen: