Eviva España: ontdek een rijkdom aan gevarieerde Spaanse wijnen

Picture of Joeri Beelprez

Joeri Beelprez

ùtvinder van kistjewin.be
Sommelier sinds 1999
Mjèr dan 20 joar importateur van win

Kistjewijn.be: Spaanse wijnen

Wist je dat Spanje het grootste wijnland ter wereld is, gebaseerd op zijn wijngaardoppervlakte? Toch zorgt de afwisseling tussen barre en warme weersomstandigheden ervoor dat er een kleinere opbrengst is dan bijvoorbeeld in Frankrijk. Ondanks de minder grote afzet, komt dit de kwaliteit van de wijnen vaak ten goede. Spanje heeft dan ook een rijkdom aan prachtige, volle wijntjes. Ik leer je er graag enkele kennen!

Franse Invloeden

Archeologische vondsten leren ons dat de Spaanse wijngeschiedenis minstens 3.000 jaar terug gaat. Wanneer de phylloxera druifluis de Franse wijngaarden aantastte, emigreerden heel wat Franse wijnboeren naar Spanje. Dit verklaart het feit dat heel wat Spaanse wijngaarden een Franse naam dragen, vooral dan in de regio van Rioja en Penedés. Voordat de druifluis Spanje bereikt had, vond men reeds een oplossing om het beestje uit te roeien. De komst van de Franse wijnboeren ging gepaard met de intrede van nieuwe vinificatiemethodes en het gebruik van kleine eikenhouten vaten.

Klimaatmix

Spanje bestaat uit een mix van verschillende klimaatzones. Aan de landsgrenzen merken we een duidelijke Middellandse en Atlantische maritieme invloed. De centrale hoogvlaktes zijn dan weer erg bar en droog. Men besloot er wijnstokken te planten, omdat ze de enige planten zijn die de extreme temperaturen kunnen trotseren. De verschillende klimaatzones maken het voor heel wat types druiven mogelijk om er te gedijen. De Spaanse wijngaarden hebben ons bij gevolg een enorme schat aan gevarieerde wijntjes te bieden.

Zin om de Spaanse wijnen te ontdekken? Laat jou verrassen door deze kistjes wijn!

Classificaties

De Spanjaarden hanteren een rechtlijnig systeem dat ons meteen iets meer vertelt over het aantal jaren houten vatlagering. De wijnen blijven er ook een stuk langer in de Bodega’s liggen alvorens ze verkocht worden. Dat geeft ons de luxe om gerijpte wijnen te kunnen kopen die meestal meteen e kunnen worden.

Er gelden minimale eisen voor de rijping. In bepaalde regio’s, bijvoorbeeld de Rioja, werd de minimale vereiste rijpingstijd opgetrokken. We overlopen even de verschillende types:

  • Vino Joven: “jonge” wijn die na de oogst meteen gebotteld en verkocht wordt.
  • Roble (eik): deze term wordt gebruikt voor wijnen die wel een vatlagering kregen, maar onvoldoende lang om aan het label Crianza te voldoen
  • Crianza: de rode wijnen zijn minimum 2 jaar oud, waarvan 6 maanden op vat. Witte en rosé wijnen zijn minstens een jaar oud, waarvan 3 maanden op vat.
  • Reserva: wordt enkel in de betere wijnjaren gemaakt. De rode wijnen zijn minimum 3 jaar oud, waarvan een jaar op vat. Witte en rosé wijnen zijn minstens 2 jaar oud, waarvan 6 maanden op vat.
  • Gran Reserva: Tijdens uitzonderlijke wijnjaren worden deze wijnen 2 jaar op vat en 3 jaar op fles gerijpt, of andersom.

Cava

Wie aan Spaanse wijnen denkt, denkt vanzelfsprekend ook aan Cava. Cava komt in 8 verschillende regio’s voor, maar is vooral geconcentreerd in de wijngaarden rond Barcelona. De “metodo tradicional” is vergelijkbaar met deze van de Franse Crémants. Cava’s krijgen ook een gisting van minimum 9 maanden op fles. Een Cava met de vermelding Gran Reserva krijgt 30 maanden rijping.

Kan een glaasje Cava jou wel bekoren? Probeer dan zeker eens het Eviva España kistje!

Andere blogposts

Kistjewijn.be: Rosé wijn

Rosé à volonté????

Paniek bij de roséminnende wijnliefhebber. Er zou dit jaar een tekort zijn aan rosé! In een van mijn vorige blogs

Veelgestelde vragen

Zit je met een vraag over wijn in het algemeen of Kistjewijn.be in het bijzonder? Bezoek onze rubriek “Veelgestelde vragen”. Veel kans dat je daar het antwoord al vindt!

logo kistjewijn

Waarschuwing

Kistjewijn.be bevat informatie over alcoholhoudende dranken en is bedoeld voor volwassenen.

Gelieve daarom uw leeftijd te bevestigen: